Minerální a dobře strukturovaný Sauvignon se otevírá hlubokým, intenzivním a lehce dubovým buketem, se stopami zralého ovoce, které se mísí s květinovými a křemičitými tóny. Středně plné a temperamentní na patře, dlouhá a jemně slaná dochuť s brilantní kyselinkou.
Kategorie: | RAKOUSKO |
---|---|
? Objem lahve: | 750 ml |
? Ročník vína: | 2020 |
? Odrůda vína: | Sauvignon Blanc |
? Barva vína: | bílé víno |
? Obsah cukru: | suché / trocken / dry |
? Klasifikace vinic: | ORTSWEIN |
Zbytkový cukr: | 1,1 g/l |
Apelační systém: | Südsteiermark DAC |
Hodnocení Falstaff: | 93 bodů |
Obsah alkoholu: | 12,5 % |
Kyseliny: | 6,5 g/l |
Ideální k pití: | do 10 let |
Vinifikace: | 7 měsíců velký dubový sud |
Teplota pro servis: | 10 °C |
Alergeny: | siřičitany |
Charakter podloží: | břidlice |
Poloha vinic: | Kitzeck im Sausal 400 - 600 m n.m. |
Vinařství: | WEINGUT WOHLMUTH |
Minerální a dobře strukturovaný Sauvignon se otevírá hlubokým, intenzivním a lehce dubovým buketem, se stopami zralého ovoce, které se mísí s květinovými a křemičitými tóny. Středně plné a temperamentní na patře, dlouhá a jemně slaná dochuť s brilantní kyselinkou.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Rodina Wohlmuth produkuje svá vína v Kitzecku im Sausal v jižním Štýrsku, nejvýše položeném vinařském městě Rakouska, a to již od roku 1803. Od té doby se jejich práce na vinici příliš nezměnila. Mohutné břidlicové kameny na povrchu země se stále musí rozbíjet kladivy a každý jednotlivý vinný kmen se musí pracně zapracovávat do neúrodné půdy. Základem kvality vín je nesnadná ruční práce, od prořezávání, přes veškeré práce na listech, až po selektivní ruční sklizeň. Využívání přírodních zdrojů je charakterizováno respektem k přírodě, což krom jiného obnáší vyhýbání se používání chemických postřiků. Chybí zde veškeré zavlažování a nejstrmější jednotlivé svahy se stále kosí ručně kosou. Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 400 až 600 metrů nad mořem a se sklonem někdy až 90 procent patří k nejstrmějším vinicím v Evropě. Na každém hektaru těchto extrémních lokalit je ročně až 1200 hodin práce, dokud se hotové víno nedostane do sudů. Výraznou břidlicovou mineralitu lze nalézt ve všech vínech vinařství a ukazuje se, jak hluboko je réva zakořeněna v půdě v místní apelaci Kitzeck-Sausal. Některé z nejstarších zmiňovaných jednotlivých vinic v Rakousku byly po generace ve vlastnictví rodiny Wohlmuthů, jako například Ried Edelschuh, který byl zmíněn v katastrální listině již v roce 1322. Tyto historicky významné lokality jsou nákladně udržovány a konzervovány a v některých případech dochází k pracné rekultivaci. Tyto vinice jsou základem jedinečné kvality a produkují vína mimořádného charakteru, která se vyznačují napětím mezi teplem (ilyrské klima, zralé hrozny) a chladem (alpský vliv, neúrodná břidlicová půda, nadmořská výška).
Falstaff Weinguide Österreich 2023/24